sâmbătă, 6 decembrie 2008

La moartea lui Ticu Dumitrescu

S-a petrecut din lumea asta Constantin Ticu Dumitrescu, omul care s-a zbătut toți anii noii democrații pentru deconspirarea foștilor informatori de Securitate, pentru accesul la propriul dosar, pentru lustrație. A reușit destul de puțin – față de cât era de făcut. În mod aproape inexplicabil, instalarea la putere a partidului din care făcea parte (PNȚ-CD) nu i-a adus sprijinul pe care, poate, mulți l-ar fi așteptat. Astfel că legea (187/1999) de funcționare a CNSAS a fost adoptată – cu amputări care l-au dezamăgit pe inițiatorul ei – abia în 1999, deci chiar pe final de mandat. Imediat, la conducerea instituției a fost instalat Gh. Onișoru, care, având susținerea reprezentanților PSD și PRM în Colegiu, a încetinit cât a putut activitatea de deconspirare.
C.T.D. a fost ținta multora, dar a rezistat bine. Probabil și din cauză că nu i se putea găsi nimic cu adevărat compromițător la dosar. Acest fapt nu i-a împiedicat însă pe unii să-l treacă în listele foștilor colaboratori de vază a Securității. Este și cazul Asociației Civic Media, care, într-unul din înverșunatele articole împotriva Raportului Tismăneanu, încearcă să decredibilizeze și persoana lui Ticu Dumitrescu. De notat că acest text apărea în perioada în care se discuta intens despre dosarele preoților, iar biserica se opunea vehement ca CNSAS-ul (din care făcea parte și fostul deținut politic) să le facă publice. Ulterior s-a și obținut ca foștii informatori bisericești să fie discriminați pozitiv.
În ciuda tuturor înfrângerilor, a opozițiilor, a denigrărilor, acest om și-a urmărit în mod admirabil și cu multă tenacitate obiectivul. Și nu într-un spirit vindicativ personal, ci din simț civic, fiindcă acțiunile lui vizau societatea românească în ansamblu. Fără să beneficieze de mediatizare masivă, el reprezenta o voce a conștiinței care, atunci când se produceau derapaje (voite sau accidentale), se făcea auzită fără echivoc. Multora, care visau amor socialist între hotarele țării, nu le-a plăcut ceea ce a făcut Ticu Dumitrescu, văzând îl el doar un agitator, un individ care tulbură liniștea depersonalizatoare și amnezică pe care ne-o aducea Iliescu & Co.
E limpede că s-a mai dus un reper moral al vieții publice românești. Puține au mai rămas. Iar cu ajutorul diferitelor grupuri de interese se va așterne încet liniștea peste toți. Pentru ca viitorul să nu ne mai arate acuzator cu degetul.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Oare ce anume ii impiedica si azi pe cavalerii justitiei de altadata sa dezvaluie, punctual, detalii privind amestecul postdecembrist al securitatii in viata politica si nu numai? Nu-mi vad decat doua posibile explicatii: sau cei care au luptat impotriva continuitatii regimului travestit au blufat si de fapt nu au dovezi mai mari decat cele de nivelul "zvoniadei", sau au cazut in capcana unei logici morale dubioase in care adevarul trebuie dezvaluit atunci cand este oportun si nu imediat ce te afli in posesia lui.
N-am inteles din link-ul tau cine sunt cei din spatele Civic Media.

Teofil S spunea...

Nu știu cine sunt „cavalerii justiției” la care te referi. Dar dacă sunt cei alde Ticu Dumitrescu, e foarte simplu: ei nu pot scoate dosare din arhiva SRI, pentru că se motivează că ar afecta siguranța națională. N-au blufat, dar nu ei (victimele) sunt în măsură să judece. Ei pot cel mult să nu uite, să amintească altora, iar asta au făcut mereu.
În spatele Civic Media nu știu nici eu cine se află. Din cât văzusem eu la un moment dat, e o mișcare ce folosește când e nevoie de diversiune. Organizație îl are drept coordonator pe Victor Roncea, de la „Ziua”. Direcția generală este una neolegionară, patriotardă, alarmistă, naționalist-ortodoxă etc. Totuși, printre picături, se remarcă și atitudini deschis anticomuniste. O combinație incertă (pentru mine) de lumini și umbre, slujind și contestând (simultan sau succesiv) uneori același principiu.

Anonim spunea...

Scuze pentru semnatura anonima de adineauri. Am uitat sa folosesc optiunea cealalta.
Nici vorba sa ma refer la Ticu Dumitrescu. Faptu ca facea parte din vechea garda a Seniorului era suficient pentru mine.
Supararea mea era legata de tacerea vinovata as spune a unei generatii de politicieni care au avut acces la putere folosind o avere uriasa emotionala (voturile unor idealisti) si "s-au dat la fund" ca sa zic asa. Ma refer la Constantinescu & Co. Tacerea lor sa fie oare legata de ceva legi ale secretului de stat sau pur si simplu nu au nimic a spune? Still puzzles me.

Teofil S spunea...

La drept vorbind, nici „sam” nu știu cine e, dar, ai dreptate, nu-i anonim (deja ne știn de o vreme) ;) .
Întrebarea mi se pare bună. Habar nu am de ce tac ăia care au aflat. Poate că se tem. Poate că oricum nu i-ar crede nimeni, fiindcă vor fi fost deja decredibilizați până la a fi socotiți simpli scandalagii. Nu știu. Și cred că ai dreptate să te nedumerești.

torpey clare spunea...

Ce mărturie minunată, sunt clare și sunt căsătorită, a fost fericită cu căsătoria mea, nu până când soțul meu a început să asculte bârfa despre mine că nu sunt fidelă juramurilor noastre conjugale, am încercat să-l înțeleg că sunt minciuni, dar a pierdut dragostea, încrederea și încrederea în noi. Așa că am devenit cupluri neplăcute și apoi ne-am completat pentru divorț, mai târziu ne-am despărțit. ani după divorțul nostru, am încercat să trăiesc o viață normală, dar nu am putut, așa că am început o încercare despre cum să-mi revin soțul, apoi am fost menționat, BaBa ogbogo un bărbat grozav și extrem de spiritual care a aruncat o vraja de dragoste pe eu și am făcut ca EX-ul meu să se întoarcă la mine în 48 de ore. cu bucuria și fericirea din mine, îi las contactul aici pentru cei care au probleme de relație și căsătorie. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Luați legătura cu el, El este într-adevăr mare și puternic. De asemenea, ajută în următoarele aspecte ...
(1) Opriți divorțul (2) Barrența finală (3) Norocul Vraja (4) Vraja de căsătorie (5) Scăpați de problemele spirituale

 
Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Add to Technorati Favorites Religion blogs