miercuri, 5 martie 2008

Carți 2

Nu sunt neapărat cărți de ultimă oră, însă sunt de interes. Pentru mine, cel puțin.
Jean Sevillia – Terorismul intelectual. Autorul nu se aliniază la corectitudinea generalizată. Dimpotrivă. În românește i s-a mai publicat o carte: Corectitudinea istorică, unde repune în discuție o seamă de paradigme istorice devenite clișee (gen Evul Mediu întunecat).
Tot la Humanitas, în seria Multimedia, a apărut romanul Craii de Curtea-Veche în lectura lui Andrei Pleșu, pe 4 cd-uri. După ce am citit din Comédiile... d-lui Pleșu, după ce am audiat (parțial) Despre îngeri, în lectura autorului, după ce i-am aflat patima pentru Caragiale (I.L.) sunt, categoric, foarte curios cum narează Craii... Libertas Publishing este o editură despre care n-am știut nimic până azi. Aici a fost tradusă cartea Creatorii: de la Chaucer şi Dürer la Picasso şi Disney de Paul Johnson. Am răsfoit-o și pare interesantă. Pomenește atât artiști plastici, cât și scriitori sau compozitori. Autorul a mai fost tradus în românește (tot) de Humanitas.
Bogdan Crețu este autorul cărții Utopia negativă în literatura română, apărută la Cartea Românească. Pentru cei interesați, iată aici cuprinsul cărții. Rămân la aceeași editură pentru alte două titluri. Mai întâi o reeditare: Ana Selejan - Literatura în totalitarism(1949-1951). Întemeietori și capodopere. Din punctul meu de vedere, cartea este o lectură obligatorie pentru orice profesor de română și pentru oricine vrea să știe cum se scria după rețetea realismului socialist. Semnalez apoi teza de doctorat (din câte știu) a lui Paul Cernat – Avangarda românească și complexul marginalității. Lansată la Gaudeamus, în toamnă, cartea a fost bine primită de colegii de breaslă ai criticului și apreciată ca lucrare de referință pentru subiectul abordat. Și fiindcă avangarda nu avea doar complexe, ci și complicații politice, semnalez contribuția documentară a lui Stelian Tănase – Avangarda românească în arhivele Siguranței, publicată de Polirom.
Profesorul Cornel Ungureanu a publicat, la Editura Aula, Istoria secretă a literaturii române. Pentru detalii puteți citi interviul pe care autorul l-a acordat ziarului Cotidianul.

Niciun comentariu:

 
Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Add to Technorati Favorites Religion blogs