Cărți
A apărut la Editura Vox (există un link, dar nu funcţionează) o carte interesantă pentru mai multe categorii de cititori: Ivan Evseev – Dicţionar de simboluri. Nu ştiu dacă e vorba de o reeditare a Dicţionarului de simboluri şi arhetipuri culturale publicat de Amarcord (1994, 2001). Ştiu însă că lucrarea profesorului timişorean (născut la Tulcea, rus lipovean după origine) apare în multe bibliografii de referinţă, mai ales în facultăţile de filologie.
Editura Curtea Veche readuce în librării, după o îndelungată absenţă, piesa lui Samuel Beckett – Aşteptându-l pe Godot. Volumul cuprinde încă două piese, cu siguranţă nu la fel de studiate, citate şi jucate. Cum traducători sunt Irina Mavrodin şi Gellu Naum este vorba, desigur, de o reeditare. După câte ştiu eu, piesa irlandezului care scria în franceză a apărut ultima dată în româneşte în jurului lui 1970 (eu o aveam într-un număr din ’68 al revistei "Secolul XX ").
La Editura Art a fost reeditată cartea lui Harold Bloom, Canonul occidental, în colecţia (cu format de lux) "Cărţi cardinale ". Este "o nouă versiune", a doua, după cea apărută la Editura Univers în 1998. De actualitate mai ales pentru literaţi. Cum canonul literaturii române e de aşteptat să sufere încă destule modificări (motive sunt suficiente) e bine să ai la îndemână ceva instrumente de lucru.
Dispăruse de pe piaţă de ceva vreme şi Umberto Eco, Şase plimbări prin pădurea narativă. Se pare că domnul Marin Mincu a decis să scoată un nou tiraj. Idee foarte bună, de altfel. Sper că se şi poate comanda pe pagina web a Editurii Pontica.
A apărut şi volumul V (ultimul) din Tradiţia creştină, de Jaroslav Pelikan, la Polirom.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu