luni, 1 decembrie 2008

Stânga învingătoare, stânga învinsă

Pentru mine, victoria stângii înseamnă că majoritari între cei care au ieșit la vot au fost pensionarii, țăranii, chiriașii caselor naționalizate, adică acei oameni care se lasă repede impresionați de cursivitatea discursivă a unor demagogi de profesie. PSD nu dovedește decât că mizează pe un electorat stabil, monolitic și relativ inert.
Semnalele imediate par să trimită către o reluare a alianței PDL-PNL. Toate combinațiile sunt însă posibile, iar politicienii vor ști să le argumenteze, indiferent cât de tare și-ar trăda electoratul prin pactul încheiat post-electoral. Viitorul guvern va avea de înfruntat o criză economică, spun specialiștii. Deocamdată, această criză este în mare parte un baubau inform care trebuie arătat votanților pentru a dovedi responsabilitatea pe care politicienii o simt apăsându-le grumazul.
Dar criza ca atare există. Forma ei exactă e puțin predictibilă. E însă de așteptat ca și la nivel social să se înregistreze o criză. Dincolo de factorii ce țin de cauzalitatea directă (șomaj, sărăcie, incertitudine – cu toate consecințele lor) există deja o moștenire care s-a acumulat în timp. Copiii părăsiți de părinții care au plecat să lucreze în străinătate au crescut și sunt mai apți pentru fapte grave – acestea nu vor întârzia se se manifeste. Capacitatea de ripostă a individului în fața coerciției statale a sporit pe fondul tergiversării unor măsuri categorice și exemplare. Poliția și justiția pe care o aplică aceasta sunt un fel de prost al familiei, mai imprevizibil, dar fundamental inofensiv.
Va fi foarte greu de guvernat pentru noul executiv din cauză că pentru o majoritate importantă a românilor statul nu mai poate fi învestit cu atributele transcendente care îi conferă prestigiul. Dreptatea, libertatea, egalitatea, siguranța, sentimentul apartenenței sunt categorii care stârnesc ilaritate dacă sunt asociate cu ideea de stat în România. Românii au destul de multe de împărțit între ei (cu pistoale, leviere și alte scule din dotare) încât coeziunea în jurul ideii de națiune să mai poată fi cu adevărat plauzibilă.
S-ar putea să am o viziune sumbră, dar îmi pare că pentru mulți locuitori ai săi, România nu este mai mult decât un azil de noapte al celor fără casă, un loc unde vii serile o vreme, fără să fii sigur dacă și mâine mai prinzi loc. Prioritar este să profiți de pe urma fiecărei ocazii ce ți se oferă în acest timp, cu gândul însă la ceva calitativ mai bun.

Stânga însă a și pierdut un pilon nu lipsit de importanță. Dacă rezultatele rămân esențial nemodificate, una dintre marile realizări ale uninominalului este, la o primă privire, eliminarea PRM din Parlament. Eșecul se datorează și lui Gigi Becali, care a atras către PNG o parte din cei care probabil ar fi votat cu Vadim.
E interesant de urmărit ce se va întâmpla pe viitor. Fiindcă nemaiexistând listele de partid (deși există totuși, într-o formă voalată), foștii aghiotanți ai „tribunului” vor trebui să-și caute de lucru. În plus, atenția de care se va bucura partidul din partea presei va scădea simțitor. S-ar putea să asistăm, în aceste condiții, la o migrație în masă a foștilor peremiști către partidele parlamentare. Chiar dacă nu vor beneficia de locuri în Cameră sau Senat, se vor alege măcar cu beneficiile finaciare consecutive preluării puterii, de pildă. Partidul în ansamblu nu e mort, fiindcă are o rețea de consilieri locali și de primari care contează. Însă e de urmărit cum se vor orienta politic, odată intrați în această eclipsă.
CVT însuși e greu de crezut că va accepta poziția de „locotenent” al vreunui potentat al momentului, așă că s-ar putea să intensifice atacurile și măscările în ziarul propriu, ca să nu piardă cu totul atenția publică și să alunece în uitare. Cu siguranță va mai urla câteva zile sau săptămâni de acum înainte despre fraudele care l-au scos din joc și despre măsluirea alegerilor. Personal mă tem că noaptea asta s-ar putea să fie un sfetnic rău, care să ridice cu forța procentele PRM către pragul electoral.
Dincolo de asta, dacă acest partid extremist dispare din prim-plan, s-ar putea să ia odată cu el și supapa ce permitea defulările unor categorii ce se simțeau astfel măcar auzite, dacă nu ascultate. E posibil ca alte grupări extremiste să preia ideile cărora Vadim le-a fost atâta vreme portdrapel.
Deocamdată, lucrurile arată cam la fel de mohorât precum înainte de alegeri. Rămâne ca viitorul să ne contrazică.

Un comentariu:

torpey clare spunea...

Ce mărturie minunată, sunt clare și sunt căsătorită, a fost fericită cu căsătoria mea, nu până când soțul meu a început să asculte bârfa despre mine că nu sunt fidelă juramurilor noastre conjugale, am încercat să-l înțeleg că sunt minciuni, dar a pierdut dragostea, încrederea și încrederea în noi. Așa că am devenit cupluri neplăcute și apoi ne-am completat pentru divorț, mai târziu ne-am despărțit. ani după divorțul nostru, am încercat să trăiesc o viață normală, dar nu am putut, așa că am început o încercare despre cum să-mi revin soțul, apoi am fost menționat, BaBa ogbogo un bărbat grozav și extrem de spiritual care a aruncat o vraja de dragoste pe eu și am făcut ca EX-ul meu să se întoarcă la mine în 48 de ore. cu bucuria și fericirea din mine, îi las contactul aici pentru cei care au probleme de relație și căsătorie. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Luați legătura cu el, El este într-adevăr mare și puternic. De asemenea, ajută în următoarele aspecte ...
(1) Opriți divorțul (2) Barrența finală (3) Norocul Vraja (4) Vraja de căsătorie (5) Scăpați de problemele spirituale

 
Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Add to Technorati Favorites Religion blogs