marți, 25 noiembrie 2008

Soluția execrabilă

Biserica nu face politică, se spune. Atunci cu siguranţă ea are luciditate, vom presupune. Ea stă nepărtinitoare şi neutră. La egală distanţă de candidaţi, la egală distanţă de partide, atentă, dar fără preferinţe la programele politice.
Iluzii! Biserica face politică. Şi explicit, şi implicit. Într-o vreme de mare brambureală şi puţină luciditate, biserica nu intervine lămuritor. Dimpotrivă, girează candidaţi pentru cine ştie ce motive. Unele or fi mai nobile, altele mai meschine. Dar lipseşte prezenţa catalizatoare a elementului religios în viaţa publică.
Am primit două email-uri (le pun oricând la dispoziţia celor interesaţi) care ar fi trebuit să îmi dea de gândit. Însă mi-au dat fiori. Primul era iniţiat de Asociaţia Familiilor din România şi conţinea o listă albă, respectiv una neagră de candidaţi. Lista albă îi cuprinde pe cei care s-au declarat împotriva avortului şi se recomanda ca aceşti candidaţi să fie votaţi. Lista neagră îi cuprinde pe militanţii pentru libertatea avortului, iar aceştia, se spunea în scrisoare, nu trebuie votaţi. Menţionez că am verificat pe site-ul organizaţiei, iar scrisoarea de acolo prezintă numai cele două liste, fără recomandări electorale. Asta înseamnă fie că cel ce a preluat informaţia a făcut exces de zel, fie că pe email a fost pusă în circulaţie o altă variantă a acestei scrisori. Pe lista albă se află Sergiu Andon, Norica Nicolai, Codruţ Şereş sau Gheorghe Funar. Mă întreb ce discernământ creştinesc poate aşeza pe o listă albă asemenea personaje? E cunoscută dragostea – foarte creştinească, nu? – lui Funar pentru maghiari; Sergiu Andon e cel care a încercat desfiinţarea CNSAS la ordinul lui Dan Voiculescu, deşi avocatul se afla, se pare, în incompatibilitate de funcţii; Norica Nicolai are mai multe bube în cap; Codruţ Şereş are dosar penal pe rol. Sunt doar situaţiile care m-au frapat cel mai puternic.
Un alt email cuprinde o listă cu masonii României. Documentul ar fi întocmit de o anume Mihaela Gheorghiu. Dintr-odată ne trezim cu o grămadă de demnitari care nu mai pot fi aleşi în nicio funcţie (presupun că asta ar trebui să înţelegem) din cauză că sunt sigur masoni. Este ştiut că organizaţiile franc-masone nu sunt chiar la vedere, ci păstrează oarecare discreţie asupra membrilor lor. Atunci de unde o fi ştiut această Mihaela Gheorghiu toate informaţiile? Nu cumva există posibilitatea să fie o listă compusă întru decredibilizarea unor personaje antipatice? În document apar nume pentru care nu se aduce niciun argument, ci se ia ca de la sine înţeles apartenenţa respectivilor la masonerie. În plus, articolul (sau ce o fi) are un pronunţat caracter anticatolic. Organizaţia Opus Dei este socotită „sectă teroristă din interiorul bisericii catolice”, dar fără să se aducă vreun argument în acest sens. Sau ar trebui să ne încredem în vajnicul Dan Brown?
Ce să mai înţelegi din asta? Unii urlă să nu votăm cu cei care promovează avortul, dar uită să mai adauge alte criterii morale. Alţii înfierează masonii, dar neglizează infractorii de drept comun protejaţi de imunitatea parlamentară. Iată cum, în loc să vină să limpezească apele, să echilibreze, să reprezinte o forţă morală, biserica diseminează înspre perspective izolate – aproape punctiforme – ce reprezintă interese de grup sau de cartier. Tot aşa de bine poate veni un preot (şi chiar vine, am o foaie a PNL cu asta) care are nevoie de nişte donaţii şi atunci dă o declaraţie în favoarea unui candidat. Ca şi cum numai ăla ar fi drept credincios. Un pastor are nevoie de o parcare (sau de o acreditare) şi atunci îl cheamă pe candidat să aibă „un cuvânt pentru comunitate”.
Astfel că în loc ca biserica să ne înveţe să deschidem ochii la moralitatea candidaţilor, ne îndeamnă să ne urmărim interesul pe seama lor sau profitul, dacă tot sunt generoşi în campanie. Ori poate că nu moralitatea aleşilor e prioritară, dar atunci biserica ar trebui să ştie ce anume face ca un om să merite încrederea celorlalţi. Dacă nici asta nu ne poate spune, atunci ar putea face un lucru care sigur este bun şi sigur poate fi făcut: să ne lase libertatea. Să nu dea curs diferitelor influenţe, ci să lase oamenilor posibilitatea să aleagă aşa cum îi duce capul.
Biserica însă nu e o abstracţiune. Ea este alcătuită din oameni. Din acei oameni care dau curs unor email-uri şi le propagă şi le iau de bune. Nu ar avea cum să intervină biserica să oprească forward-urile pe yahoo sau gmail. Dar enoriaşii care „pun botul” la aceste momeli spun destul de mult despre spiritul în care s-au dezvoltat. Şi ceva nu e bine acolo. Cum să nu sesizezi când apar informaţii subversive despre o organizaţie care nu se ştie exact cât de mică sau mare e? Cum să nu te întrebi dacă nu cumva dai mai departe o porcărie inventată poate chiar de respectiva organizaţie? Cum să nu observi că pe lista albă (a celor care sunt recomandaţi spre votare) stau personaje penale sau fără scrupule? Ce orbul găinii o fi şi ăsta?
Individualizarea excesivă a problematicilor o fi bună pentru lobby pe lângă autorităţi, nu contest. Dar în campanie este o soluţie execrabilă, pentru că propune sancţionarea în funcţie de un singur criteriu, cel mai arzător pentru problema unui grup. Ştiu că avortul este o problemă naţională, dar la fel este şi furtul (pe care îl practică, fără deosebire, cot la cot creştinii cu ateii), o problemă naţională sunt şi crimele comunismului, tot problemă naţională este şi iresponsabilitatea parentală sau violenţa juvenilă.
Consecinţele acestei orbiri pot fi foarte grave. În Parlament e clar că vor intra oameni cu tot felul de perspective asupra vieţii. Nimic nu garantează că odată epurată lista neagră, cei care rămân vor interzice avortul. De asemenea, nu există nicio garanţie că cei de pe lista albă îşi vor păstra punctul de vedere actual. Dimpotrivă, aş fi foarte sceptic în ce-i priveşte, fiindcă personalitatea lor nu prezintă nicio garanţie a consecvenţei.
Apoi, cu ce diferă acest demers aşa-zis creştin de cel al oricăror altor militanţi? Când s-a împuţinat creştinismul atât de tare încât s-a redus la o ideologie monomană?

Un comentariu:

torpey clare spunea...

Ce mărturie minunată, sunt clare și sunt căsătorită, a fost fericită cu căsătoria mea, nu până când soțul meu a început să asculte bârfa despre mine că nu sunt fidelă juramurilor noastre conjugale, am încercat să-l înțeleg că sunt minciuni, dar a pierdut dragostea, încrederea și încrederea în noi. Așa că am devenit cupluri neplăcute și apoi ne-am completat pentru divorț, mai târziu ne-am despărțit. ani după divorțul nostru, am încercat să trăiesc o viață normală, dar nu am putut, așa că am început o încercare despre cum să-mi revin soțul, apoi am fost menționat, BaBa ogbogo un bărbat grozav și extrem de spiritual care a aruncat o vraja de dragoste pe eu și am făcut ca EX-ul meu să se întoarcă la mine în 48 de ore. cu bucuria și fericirea din mine, îi las contactul aici pentru cei care au probleme de relație și căsătorie. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Luați legătura cu el, El este într-adevăr mare și puternic. De asemenea, ajută în următoarele aspecte ...
(1) Opriți divorțul (2) Barrența finală (3) Norocul Vraja (4) Vraja de căsătorie (5) Scăpați de problemele spirituale

 
Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Add to Technorati Favorites Religion blogs